subscribe
Associació d'usuaris Guifi.net i Linux Terres de l'Ebre
Notícies

Augute-SomInternet: Xarxa de comuns d’internet al Mobile Week’19

Article publicat al setmanari l’ebre divendres 8 de març de 2019

Augute-SomInternet: Xarxa de comuns d’internet al Mobile Week (18 de febrer de 2019)

Quan som petits ens inculquen el concepte i valor de compartir, ja siguin joguets entre germans o llibres d’estudi entre companys. Quan ens fem grans i tenim fills, intentem també transmetre’ls aquest valor, ja que pensem que ha de formar part de l’ADN d’una persona que viu en societat.
Llavors perquè se’ns oblida d’aplicar-ho quan ens fem grans ??

Concretem en el tema de les telecomunicacions: el “pare estat” fa anys va obligar a compartir entre les companyies de telèfon els cables de coure que ens arribaven a cada casa, en canvi ara ens trobem en que en el cas de la distribució de fibra òptica, es permet que cada operadora pugui desplegar la seva pròpia xarxa !

El fet de no compartir és un malbaratament de recursos i comporta un perjudici econòmic per les companyies que tenen més costos i pels usuaris que els veuran repercutits en la quota que acabaran pagant.

Augute-SomInternet és una operadora de telecomunicacions (aquest mes celebrem el 7è aniversari) que mira de connectar als seus socis mitjançant recursos que son compartits en altres operadors tot seguint el model català Guifi.net.

Considerem la xarxa com un bé comú, no volem que sigui un bé privat per evitar que s’especuli amb el seu ús, i és que el fet de compartir beneficia a tots els actors que hi participen: operadores que arriben als usuaris amb menys costos, usuaris que pagaran una quota més baixa i ajuntaments que tindran menys cables per façana.

A la xerrada del passat 18 de febrer al consell comarcal de Ribera d’Ebre, vam exposar aquest model de creació de xarxa amb experiències explicades per representants d’ajuntaments com Masdenverge i Santa Bàrbara, i vam poder debatre-ho amb representants del consell comarcal de Ribera d’Ebre i varis alcaldes i veïns de poblacions de la comarca.

Creiem que per aconseguir un bon accés a internet s’han de recolzar iniciatives ciutadanes com #enstoquenlafibra que reclama a la generalitat que faci més inversió per obrir més punts de la Xarxa Oberta de Catalunya, desprès ja mirarem d’interconnectar aquests punts amb tots els altres on no s’arribarà mitjançant la creació d’una bona xarxa de comuns que pugui ser utilitzada per varis operadors.

Amb aquest escenari es pot crear un ecosistema d’empreses del territori (operadors, instal·ladors, informàtics, …) que a banda de millorar el servei als ciutadans, també crearà llocs de treball al territori.5f9f5978-e928-4fae-a640-073293217226

Comments are closed.

@2020 Augute-Sominternet

Contacta

Hernan Cortés 42, 2-2 43500 Tortosa
(Tarragona)
Email: info@augute.org
Telèfon: 977 44 28 23 / 636 111 384

Facebook

Twitter