subscribe
Associació d'usuaris Guifi.net i Linux Terres de l'Ebre
Notícies

Finalitza el projecte OpenFPnet 20/09/2012

Aquesta setmana ha finalitzat un dels projectes tecnològics més importants que han tingut lloc a les nostres terres, el OpenFPnet, aconseguint així interconnectar 6 centres educatius i les seves respectives ciutats (Institut de l’Ebre de Tortosa, Institut Montsià d’Amposta, Institut de Deltebre, Institut els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita, IES Leopoldo Querol de Vinaròs i IES Joan Coromines de Benicarló).

Ha estat quasi un any de moltes reunions i de superar moltes dificultats degut al elevat nombre de participants i la seva dispersió geogràfica, s’ha de tenir en compte que a més dels 6 centres participants, també formen part del projecte les 2 empreses tecnològiques encarregades de fer la implantació (Mosaic Consultoria TIC i Ebrecom), la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre que aporta una molt bona ubicació i la Fundació Guifi.net que aporta la seva experiència en el desplegament de xarxes obertes.

S’ha d’agrair la col·laboració i implicació dels equips directius i coordinadors informàtics de cada centre, en especial a l’Institut de l’Ebre de Tortosa com a centre coordinador i a la persona encarregada de la redacció del projecte, el professor Sergi Tur.

A més a més dels centres, empreses i entitats participants en el projecte, ha estat vital per al projecte la col·laboració dels Ajuntaments de Sant Carles de la Ràpita, Vinaròs i Benicarló que han aportat ubicacions per facilitar el desplegament de la xarxa. En quant a la interconnexió amb Tortosa, aquesta ha estat possible gràcies les ubicacions que gestiona l’Associació d’Usuaris Guifi.net de les Terres de l’Ebre (www.augute.org)

Un cas a destacar de suport institucional ha estat el de l’ajuntament del Mas de Barberans, que recentment ha signat un conveni amb la Fundació Guifi.net per tal d’aportar espais públics per ubicar infraestructures de comunicació de la xarxa Guifi.net, permeten d’aquesta manera que la xarxa guifi.net arribi al poble i que hagi un enllaç redundant entre Tortosa i Deltebre.

El projecte OpenFPnet ha permès unir “illes” de xarxes guifi.net ja existents en els municipis esmentats, així com poder arribar a altres que ja disposaven d’aquesta xarxa lliure, exemples d’usuaris a les ciutats: Amposta (13), Deltebre (224), Santa Bàrbara (66), Roquetes (60), Sant Jaume d’Enveja (45), Tortosa (224). Com veiem ja son quasi 700 usuaris comptant Baix Ebre i Montsià.

Amb aquesta xarxa es podran oferir una sèrie de nous serveis als usuaris:

-       Servei de connexió a internet mitjançant fibra òptica (ofert en règim d’auto prestació per part de l’associació d’usuaris guifi.net als seus socis).

-       Compartir la connexió a internet dels instituts, fent-la arribar a casa dels seus alumnes.

-       Ús per les microoperadores que poden utilitzar-la per arribar als seus clients particulars i empreses. Actualment hi ha 2 operadores que ho fan servir ja que el model de xarxa ho permet complint la llicència dels comuns, que es resumeix en (http://guifi.net/ca/CXOLN)

 1. Ets lliure d’utilitzar la xarxa per qualsevol propòsit en tant que no perjudiquis al funcionament de la pròpia xarxa, la llibertat dels altres usuaris, i respectis les condicions dels continguts i serveis que lliurement hi circulen.
 2. Ets lliure de saber com és la xarxa, els seus components, com funciona i difondre’n el seu esperit i funcionament.
 3. Ets lliure d’incorporar serveis i continguts a la xarxa amb les condicions que vulguis.
 4. Incorporant-te a la xarxa, ajudes a estendre aquestes llibertats en les mateixes condicions.

 

El “Comuns de la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral (“XOLN)” és un acord d’interconnexió entre iguals que serveix de contracte d’adhesió de cada participant amb el conjunt de a guifi.net i que és comú per a tothom que forma part de la xarxa. L’acord fa alhora les funcions de contracte d’adhesió i de llicència d’ús de la xarxa, esdevenint així una garantia per qui el subscriuen sobre quins son els termes i condicions aplicables i que son iguals per tothom. També es coneix amb les abreviacions “Comuns”,  “Comuns de la XOLN” o “CXOLN”.

 

La Xarxa de Telecomunicacions Lliure, Oberta i Neutral és una infraestructura de telecomunicacions pública comunitària a la que s’apliquen els termes i condicions del “Comuns de la XOLN“, disponible al públic en general, de manera que quan els participants s’hi adhereixen, s’amplia. A través de la xarxa s’obté i alhora es subministra un servei de comunicacions electròniques amb els altres participants ja sigui directament o a través de la interconnexió amb altres xarxes.
Quan en aquest document es menciona “la xarxa” de forma genèrica o l’abreviació “XOLN”, es refereix a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral, i es defineix així perquè:

  1. És oberta perquè s’ofereix universalment a la participació de tothom sense cap tipus d’exclusió ni discriminació, i perquè s’informa en tot moment de com funciona i els seus components, permetent així que qui vulgui pugui millorar-la.
  2. És lliure perquè tothom hi pot fer el que vol i gaudir-ne tal i com es preveu en la referència a les llibertats dels principis generals (apartat I.), i  tot això independentment del seu nivell de participació a la xarxa ni imposant termes i condicions que contradiguin aquest acord de forma unilateral.
  3. És neutral perquè la xarxa és independent dels continguts, no els condiciona i hi poden circular lliurement; Els usuaris poden accedir i produir continguts independentment de les seves possibilitats financeres o condició social. Quan des de guifi.net s’incorporen continguts a la xarxa es fa o bé per estimular-ne de nous, o bé per a la gestió de la pròpia xarxa, o simplement en exercici de la llibertat d’incorporar-hi continguts, però en cap cas amb l’objectiu de substituir o impedir-ne d’altres.
   També és neutral respecte de la tecnologia, la xarxa es pot construir amb la tecnologia que decideixin els seus participants sense més limitacions que les que es derivin de la pròpia tecnologia.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

@2019 Augute-Sominternet

Contacta

Hernan Cortés 42, 2-2 43500 Tortosa
(Tarragona)
Email: info@augute.org
Telèfon: 977 44 28 23 / 636 111 384

Facebook

Twitter