subscribe
Associació d'usuaris Guifi.net i Linux Terres de l'Ebre
Notícies

Internet “social” a les terres de l’Ebre

L’Associació d’usuaris Guifi.net de les Terres de l’Ebre apropa la xarxa a particulars a baix preu

“Internet ja no és un extra, és una necessitat bàsica”, diu Oscar Alavedra, enginyer de telecomunicacions de Roquetes i un dels impulsors del projecte Guifi.net a les Terres de l’Ebre, una associació d’usuaris que permet als socis connectar-se a Internet a baix preu aprofitant la fibra òptica que fa més d’un any arriba a la ciutat de Tortosa. (www.augute.org)
Si internet s’ha convertit en imprescindible, els enginyers han d’apropar-lo a la gent lluny de les pràctiques mercantilistes. Aquest seria el compromís d’aquest col·lectiu de set professionals del territori entre els quals hi ha enginyers de telecomunicacions, informàtics i persones amb moltes ganes i capacitat per tirar endavant aquest projecte.
L’Associació d’usuaris Guifi.net va nàixer fa un any amb l’objectiu de “fer arribar Internet a un major número de persones a un preu més baix”, assegura Alavedra, que té clar que “si la tecnologia ja existeix: Per què no buscar la millor fórmula per fer-la arribar a la gent?”, pregunta.
“Compartir Internet entre veïns, membres d’una associació o entitat és legal”, diu Alavedra, que explica que Guifi.net es va començar a implementar a les Terres de l’Ebre gràcies a la voluntat de crear xarxes d’Internet cooperatives de diversos organismes públics.
“A Tortosa, l’Institut de l’Ebre va ser dels primers que va permetre als seus alumnes i professors connectar-se a la xarxa Guifi. També l’Ajuntament de Santa Bàrbara va ser dels primers consistoris que va apostar per instal·lar aquest sistema per compartir Internet”, explica.
La quota que paguen els socis serveix per cobrir els costos de tenir una connexió amb un gran ample de banda i també per cobrir les despeses tècniques que suposa fer arribar aquests senyals als diferents punts on se la requereix.
I és que, a part de la fórmula legal per poder-ho fer possible, també és necessària una fórmula tècnica. En aquest cas, l’associació contracta Internet amb una operadora i després reparteix aquesta connexió d’alta capacitat entre els seus associats a través de petites antenes situades en llocs estratègics. “La fibra òptica arriba a Tortosa, però no pot arribar a casa de cadascú, per això, la nostra missió ha estat fer arribar la connexió a través de nodes a tot arreu, fins i tot, en zones rurals on no arriben les operadores”, explica.
De fet, aquest projecte ebrenc està associat a la Xarxa Guifi, que va nàixer al poble de Gurb, a Osona, per fer arribar Internet a un conjunt de cases i masos que es trobaven disseminats pel territori i que no podien contractar serveis d’Internet. Anys després, s’ha convertit en una de les xarxes lliures més extensa del món. (www.guifi.net)
Aquest projecte, que també vol oferir xerrades i formació sobre noves tecnologies als seus socis, compta ja amb més de cent-cinquanta usuaris i va creixent poc a poc “de forma sostenible”, diu Alavedra, que reconeix que Guifi.net ha aixecat les suspicàcies de les grans operadores que veuen perillar el seu model de negoci.
“Les grans operadores, per no perdre clients, estan oferint serveis integrats d’Internet, telefonia i mòbil per a que l’usuari estigui lligat d’una forma o d’una altra”, diu aquest enginyer ebrenc que reconeix que el futur d’Internet passa per “oferir un ample de banda que no només permeti descarregar dades, sinó compartir-les” i això mateix és el que permet l’associació.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

@2019 Augute-Sominternet

Contacta

Hernan Cortés 42, 2-2 43500 Tortosa
(Tarragona)
Email: info@augute.org
Telèfon: 977 44 28 23 / 636 111 384

Facebook

Twitter